Nieuwe energielabels: wat je erover moet weten


Is het jou al opgevallen? De energielabels voor elektrische apparaten en lampen zien er nu anders uit. De nieuwe indeling loopt van A t/m G, in plaats van A++ t/m E. Hieronder leggen we uit waarom dit veranderd is en wat dit betekent.

In het kort:
  • De nieuwe labels gelden vanaf september 2021, maar zijn vanaf maart 2023 verplicht.
  • De indeling verandert naar klassen A t/m G.
  • De oude en nieuwe labels zullen tijdelijk naast elkaar bestaan
  • Op de verpakkingen komen QR-codes voor meer informatie.

Beter te vergelijken
Op verzoek van de Europese Unie is de schaal voor energielabels aangepast. Deze nieuwe indeling geldt sinds 1 september 2021. Door dit te doen kunnen consumenten sneller zien welk product zuiniger is dan bij de vorige indeling. Vooral het verschil tussen A, A+ en A++ kon vrij verwarrend zijn, maar deze plusjes zijn nu dus weg!

Vergelijk producten met het oude label niet met het nieuwe label. Producten die nu in klasse B ingedeeld worden, kunnen namelijk zuiniger zijn dan producten in de oude klasse A++. 
Tijd voor vernieuwing
Lampen die eerst energielabel A++ hadden en dus het meest zuinig waren, kunnen nu zomaar klasse E hebben. Zijn ze daardoor minder zuinig? Nee, dat niet! De zuinigheid wordt alleen op een andere (strengere) manier berekend.

Ze zijn nog steeds even zuinig, maar door de ontwikkelingen van de laatste jaren zijn er nóg zuinigere opties op de markt gekomen. Deze konden niet realistisch ingedeeld worden in de oude schaal, waardoor het tijd was voor vernieuwing. Deze nieuwe indeling zorgt er dus ook voor dat er ruimte is voor producenten om de producten nog energiezuiniger te maken.
Scan de QR-code
Naast de nieuwe schaalindeling kan je op de verpakking van jouw lampen en elektrische apparaten nu ook een QR-code vinden. Deze kan je scannen, waarna je nog meer details over de indeling van het product kunt vinden. Deze informatie staat allemaal opgeslagen in de online database van de Europese Commissie (EPREL).
Oude verpakking?
Vanaf maart 2023 is het nieuwe energielabel verplicht voor alle lampen, armaturen en LED modules. Tot die tijd mogen verpakkingen met de oude energielabels nog steeds verkocht worden.

Bekijk ook


Ledlampen en wat je daarover moet weten
Een gezellige avond met knusse verlichting én daarbij ook nog rekening houden met het milieu? Het kan!