LED verlichting

Een gezellige avond met knusse verlichting én daarbij ook nog rekening houden met het milieu? Het kan! Onze ledlampen hebben een laag energieverbruik. Ook bij een grote hoeveelheid licht, en zeker in vergelijking met gloeilampen of spaarlampen. Hierdoor bespaar je enorm op je energierekening. Fijn voor de natuur én fijn voor je portemonnee. 

Je leest hier alles wat je moet weten voordat je LED verlichting gaat aanschaffen. Want wat is een armatuur eigenlijk? En wat betekenen al die gekke tekentjes in de naamgeving van lampen?


Welke fitting heb ik nodig?
Het is belangrijk dat je een lamp met de juiste fitting kiest. Niet iedere lamp past in iedere armatuur (dat is de behuizing waar je de lamp in draait). In de afbeelding zie je welke fittingen er allemaal zijn. De E27, E14 en GU10 zijn de meest voorkomende. Lampen met een van deze fittingen draai je eenvoudig in de armatuur, hier heb je verder geen gereedschap voor nodig, misschien hooguit een ladder.


E27 (grote fitting)
Deze fitting kennen we ook wel als het klassieke peertje. Het gaat hierbij om een lamp met schroefdraadfitting. De standaard diameter van deze dikke schroeffitting is 27 mm. Een populaire lamp met E27 fitting is de led kogellamp.


E14 (kleine fitting)
Deze dunne schroeffitting heeft een diameter van 14 mm. Lampen met deze kleine fitting zie je vaak terug in afzuigkappen, koelkasten en schemerlampen. De bekendste lamp met een E14 fitting is het kaarslampje. Dit is een lampje dat vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld een kroonluchter.


GU10
Dit is een typische fitting voor spotjes. Het is een van de meest voorkomende fittingen bij inbouwspots, zoals bijvoorbeeld plafondspots. De letters GU geven weer dat het gaat om een steekfitting met pennen, in plaats van een schroefdraadfitting. Het cijfer 10 staat voor de 10 mm afstand tussen de pinnetjes. Deze fitting heeft een bajonetsluiting: Je drukt de lamp in het voetje en draait hem rechtsom. 



Wat is watt?
Het aantal watt is het energieverbruik van de lamp. Het aantal watt is het verbruik per uur. Een lamp van 60w die 10 uur aan staat, verbruikt dus 60x10= 600 wattuur.
 
Wat zijn lumen?
Lumen is een eenheid voor lichtopbrengst. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Dit heeft dus niks te maken met de kleur van het licht. Om lampen te vergelijken, kun je het beste het aantal lumen vergelijken. Hoe groter het aantal lumen, des te groter de hoeveelheid licht.


De kleurtemperatuur bepaalt of licht warm of koel oogt. De lichtkleur van ledlampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K).
Een lagere kleurtemperatuur (lager getal) produceert een warmer, geler licht. Dat ervaren wij als een meer ontspannen licht. Een hogere kleurtemperatuur (hoger getal) straalt juist een koeler, blauwer licht uit.




2700K
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, hetgeen vergelijkbaar is met normale halogeen verlichting en gloeilampen. Deze lichtkleur wordt ook wel ‘’extra warm wit’’ genoemd. Dit soort licht neigt naar geel en is zeer geschikt voor ruimten waarin sfeer een belangrijke rol speelt.




2800K

De lichtkleur 2800K komt iets minder vaak voor dan 2700K. Tevens is deze lichtkleur een klein beetje koeler. De kleurtemperatuur wordt doorgaans ‘’warm wit’’ genoemd en zorgt eveneens voor sfeervol licht.



3000K

Lampen van 3000K zijn uitermate geschikt om als werkverlichting te worden gebruikt. Hierbij speelt de productiviteit een belangrijke rol. Koel wit licht zorgt voor een actieve en energieke atmosfeer, hetgeen ideaal is om bij te werken.



Even dimme nou!
Je kan je LED verlichting dimmen. Let hiervoor wel op dat de lamp die je koopt 'dimbaar' is. Als dit het geval is dan staat dat in onze webshop altijd aangegeven in de productomschrijving. Daarnaast heb je een goede dimmer nodig, een ‘ouderwetse’ dimmer voor gloeilampen werkt vaak niet. Het is dus aan te raden om een nieuwe of speciale dimmer voor LED lampen aan te schaffen.
 
Bij ‘ouderwetse’ dimmers kan het probleem zijn dat ze een vrij hoog minimumvermogen (Wattage) vereisen, dat de veel zuinigere ledlamp vaak niet haalt. Dit is de reden dat ledlampen vaak gaan knipperen wanneer deze worden aangesloten op een dimmer waar eerst een halogeenlamp in zat.



Ook heb je vaak de keuze tussen een matte of heldere lamp. De matte wordt ook wel eens milky genoemd en geeft een wat diffuser licht, de heldere is uiteraard met doorzichtig glas. Met welke je te maken hebt wordt vrijwel altijd aangegeven in de benaming van de lamp, en anders vind je het terug in de productbeschrijving. 

In de naam benoemen we ook vaak het soort lamp. De meest voorkomende zijn de kaars, bol en spot.




Bekijk ook


Ledlampen hebben een nieuw energielabel
Lees hier alles over de nieuwe energielabels. Ledlampen met energielabel A++ worden nu F